OPEN BRIEF aan de Minister van Sport en de wielerfederaties




OPEN BRIEF

aan

Dhr. Ben Weyts, Viceminister-president bevoegd voor Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand

Dhr. Tom Van Damme, Bondsvoorzitter KBWB

Dhr. Frank Glorieux, CEO Cycling Vlaanderen

Mr. Thierry Maréchal, Président Fédéral de la Fédération Cycliste Wallonie Bruxelles

 

BETREFT : heropstart jeugdwedstrijden wielrennen

 

24 april 2021

 

Beste heren

De kans achten wij heel klein dat ons schrijven u bereikt, gelezen en begrepen wordt. Laat staan dat actie ondernomen wordt om met een aantal van onze voorstellen aan de slag te gaan.

Maar als klassiekers gewonnen kunnen worden in een millimeterspurt, dan wagen wij graag onze kans.

KRANTENKOP. “In mineur, wielerseizoen 2021. DNS. Did Not Start.”

Verbijsterd. Verdwaasd. Ontgoocheld. Kwaad. Moedeloos. Teleurgesteld. Verwaarloosd.

Dat was de reactie gisteren na het overlegcomité en de aankondiging dat vanaf 8 mei buitensport kan doorgaan voor slechts 25/50 personen. Zonder verdere details. Zonder verdere toelichting van onze federaties die de maatregelen niet duidelijk konden ontleden.

De klap gisteren was de zoveelste op rij, maar deze voelde onder de gordel. Telkens knokten renners terug, gaven ze opnieuw het beste van zichzelf, en opnieuw, en opnieuw, …. Zonder de ultieme wedstrijdervaring.

“Een verloren generatie” zoals Patrick Lefevere het benoemt … Laten we dit zomaar gebeuren?

In deze ongeziene gezondheidscrisis, deze ongekende pandemie moeten we allemaal zorg dragen voor ons lichaam. Bewegen, sporten, frisse buitenlucht opsnuiven, … Net die buiten-sportcultuur legt men aan banden.

En toch blijft de sport en het jeugdwielrennen verweesd achter. Is onze overheid sport vergeten? Staat sport überhaupt op de agenda?

We erkennen zondermeer de grote problematieken op vlak van economie én onderwijs. Daar worden inspanningen geleverd in het zoeken naar oplossingen en mogelijkheden, minder in beperkingen.

Nu ondertussen reeds méér dan 70% van de 65+ minstens hun 1e vaccin toegediend kregen, zijn de grootste risicogroepen ingeënt. Dat zal de komende weken sterk toenemen met de verhoogde levering van vaccins.

Laten we dan het wielrennen nog steeds in de kou staan?

Waarom kan er nu echt niet versoepeld worden in het wielrennen? En dit vanaf 8-9 mei.

Een wettelijk kader scheppen voor corona-proof wielerevents. Mits de nodige bereidheid én creativiteit moet dit toch haalbaar zijn!

Samen met de federaties, lokale besturen en lokale organisaties zijn er ongetwijfeld oplossingen en mogelijkheden om wedstrijden wél te laten doorgaan.

✓ wedstrijden met max. 2 begeleiders en zonder publiek

✓ afgebakende start- en aankomstzones

✓ wedstrijden op ruime omlopen, op volledig afgesloten omlopen of op open wielerpistes

✓ clubkampioenschappen, al dan niet herhaald met telkens dezelfde concurrenten

✓ tijdritwedstrijden (individueel of ploegentijdrit)

✓ renners leggen negatieve PCR of zelftest voor

 ✓ …

Van alle wedstrijden, zijn tijdritten uiterst corona-proof. Maar het BK tijdrijden werd in oktober 2020 afgelast. Dat van mei 2021 opgeschort. Onbegrijpelijk.

Ondertussen staat de teller van het aantal inschrijvingen bij de regionale wedstrijden op ontploffen, waardoor bij heropstart veel renners wederom niet zullen kunnen koersen. “Coureur worden” in toeristengroepen, nevenbonden, illegale criteriums of telkens 3 dagen reizen doorheen Europa voor 1 wedstrijdje. Onze jeugd verdient nu échte kansen!

Waarom kunnen de federaties niet samen met de ploegen én de renners een gemeenschappelijk doel nastreven, waarin gezocht wordt naar mogelijkheden mét respect voor de veiligheidsmaatregelen?

Een plan met voorstellen in volledige transparantie naar de leden toe. De renners voelen zich momenteel in de steek gelaten door hun federaties omdat er geen enkele pro-actieve communicatie is naar hen toe.

Ze zijn niet op de hoogte van wat hun plan is, hoe zij het zien, wat zij als mogelijkheden naar voor schuiven, welke oplossingen aangereikt worden, hoe hun belangen verdedigd worden.

Er heerst daarenboven frustratie omdat er ongelijkheid ervaren wordt. Kijk maar naar de internationale pistemeeting Gent (indoor), nationale selecties die in groep (>4) trainen, wedstrijden met nationale ploeg, … Goed voor de betrokken renners, het is ze oprecht gegund. En ze bewijzen trouwens voor ons allen dat het wel degelijk kan! Maar het ondermijnt de geloofwaardigheid van de federatie en de overheid om met verschillende maten en gewichten te werken.

En ja helaas … ook vanuit de overheid, meer bepaald het Ministerie van Sport, blijft het muisstil voor de verdediging van de wielrenners en de herstart van de wedstrijden.

Nogmaals, heel veel respect voor de jongens en meisjes die zich telkens weer smijten na elke doorprikte hoop. Een ton respect voor de organisaties die de moed houden om te organiseren.

Tot slot. Laat ons dit geen “verloren generatie” zijn.

#wijwillenkoersen

 

Sportieve groeten

 

Cathy de Rooij, koersmama

Kenny Terweduwe, onafhankelijk wielercoach-trainer

 

Reacties

  1. Heren minister luister eens goed en zeker naar bekwame mensen van de wielersport
    Veel bla bla bij die onbekwame mensen daar in Brussel
    kom buiten gen wis je van dat mooie sport "Wielrennen"
    Thx

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten